Reciclare


Reciclează electrocasnicele vechi, uzate sau care nu mai funcționează!

Nu arunca aparatele electrice defecte, uzate sau vechi. Acestea sunt deșeuri reciclabile

Ai prin casă aparate electrocasnice care nu mai funcționează? Aspiratoare, televizoare, aer condiționat sau alte electrocasnice mici sau mari defecte, uzate sau vechi? Nu merită să-ți ocupi spațiul cu asfel de ”deșeuri”, dar mai ales acestea nu trebuie aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător! Deșeurile de orice fel, dar mai ales aceste deșeuri electrice sau electronice poluează grav natura și mediul în care trăiești.

Sună la TelVerde 0800 444 800 și solicită preluarea gratuită de la domiciliu sau sediul firmei a deșeurilor electrice, iar echipa locală a Asociației RoRec vine și ridică deşeurile, transportul fiind gratuit. Apelurile telefonice la tel-verde sunt gratuite, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic între 9.00-17.00. Poți să ne contactezi și prin formularul online de mai jos.

Pasul 1 pas2 pas3 pas4
Pas 1
Sună gratuit la 0800.444.800 şi solicită ridicarea gratuită a deşeurilor electrice! Sau completează formularul.
Pas 2
Pe baza programării, o echipă a Asociației RoRec va veni să preia deșeurile direct de la ușă!
Pas 3
Deșeurile electrice sunt încărcate și transportate corespunzător, în siguranță și ecologic.
Pas 4
La fabrica de reciclare, deşeurile electrice sunt supuse procesului de reciclare – află mai multe aici!

Momentan serviciul de comenzi online pentru ridicarea de la domiciliu sau sediul firmei este disponibil în municipiul București și următoarele județe: Alba, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Bistrița, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea . Pentru alte localități sunați gratuit la Tel-Verde 0800-444800.

 

Răspunsuri la întebări frecvente privind colectarea selectivă și reciclarea DEEE

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm deșeurile aparatelor electrice și electronice?
Ce se întâmplă dacă aparatele electrice sau electronice ajung în mediul înconjurător?
Ce trebuie știut referitor la consum energetic al aparatelor electrocasnice vechi?
Cum ”scapi” gratuit și fără efort de deșeurile aparatelor electrice defecte?
Ce beneficii am dacă dau la reciclare deșeurile echipamentelor electrice?
Cine este responsabil pentru reciclarea echipamentelor electrice, electronice și electrocasnice?

De ce trebuie să colectăm selectiv deșeurile aparatelor electrice și electronice?

Dacă fierul de călcat, aspiratorul, aparatul de aer condiționat, mașina de spălat sau alt echipament electrocasnic sau de birou s-a stricat sau vrei să îl înlocuiești cu unul nou, legea te obligă să ai grijă ca cel vechi să ajungă la reciclare. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte sau uzate la gunoi, pe stradă sau în natură! Riști amenzi și penalizări! Așadar respecți natura, respecți legea, te respecți pe tine însuți!

  • Deșeurile aruncate aiurea poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii;
  • În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice;
  • Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice.

Procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice sau electronice.

 

Ce se întâmplă dacă aparatele electrice sau electronice ajung în mediul înconjurător?

Majoritatea componentelor unui aparat electronic sau electrocasnic sunt non-biodegradabile. Aceasta înseamnă că, un aspirator, de exemplu, aruncat pe câmp sau într-o groapă de gunoi va rămâne acolo peste 150 de ani! Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare.

Ce trebuie știut referitor la consum energetic al aparatelor electrocasnice vechi?

De exemplu, mașinile noi de spălat rufe consumă cu 44% mai putină energie și 62% mai putină apă comparativ cu cele produse în 1985.  Investiția într-o mașină de spălat nouă se amortizează în primii ani de utilizare. La fel se întâmplă cu  multe alte echipamente electrocasnice. Mulți oameni aleg să repare și să păstreze aparatele vechi (second hand) ca să facă economie. Este o percepție greșită! Aparatele electrice vechi, chiar dacă sunt reparate, ne costă mai mult decât beneficiile pe care credem că ni le aduc, deoarece consumă mai multă energie și sunt mai puțin performante decât cele noi. Pisele de schimb, reperația, transportul, tipul pierdut, toate reprezintă costuri.

 

Cum ”scapi” gratuit și fără efort de deșeurile aparatelor electrice defecte?

Este foarte simplu să reciclezi în mod legal și corect orice deșeu al unui echipament electric sau electronic, oriunde ai fi, în România, cu ajutorul Asociației RoRec:

Ce beneficii am dacă dau la reciclare deșeurile echipamentelor electrice?

  • Susții Patrula de Reciclare locală, crești șansele copiilor și tineri care se luptă să aducă un premiu național în județul vostru, în cadrul acestui program de educație de mediu;
  • Respecți legea și eviți să primești amenzi;
  • Câștigi spațiu în gospodărie sau la locul de muncă;
  • Faci un gest responsabil și eviți să poluezi mediul cu substanțe toxice care intră în apa pe care o bei și aerul pe care îl respiri;
  • Înlocuind aparatul electrocasnic vechi cu unul nou și performant, economisești energie și reduci costurile facturilor aferente.
 

Cine este responsabil pentru reciclarea echipamentelor electrice, electronice și electrocasnice?

Posesorii de asemenea echipamente sunt primii care au responsabilitatea în procesul de reciclare. Este esențial ca fiecare dintre noi să colecteze selectiv orice deșeu electric, prima etapă a reciclării. Aparatul electric ajunge să fie reciclat numai dacă aveți grijă să îl predați unui serviciu specializat de colectare a deșeurilor electrice.

Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu și cu standardele WEEE LABel of EXcellence sau “Eticheta de Excelență în Reciclare”. Asociația RoRec se ocupă cu colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor electrice către fabricile de reciclare specializate, unde au loc procesele de reciclare specifice fiecărei categorii de deșeuri electrice.

Rețineți! Cetățenii interesați să respecte mediul și să colecteze selectiv aceste deșeuri pot apela gratuit TelVerde (0800 444 800) pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite de Asociația RoRec sau ne puteți contacta folosind formularul de mai sus.